{ "title": "Makattan Akıntı Gelmesi", "image": "https://www.makat.gen.tr/images/makattan-akinti-gelmesi.jpg", "date": "21.01.2024 16:24:32", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Makattan Akıntı Gelmesi, İnsanlardan hatta yeri geldiği zaman bize en yakın olan insanlardan bile gizlenilen hastalık şeklinde olan makatta akıntı, insanlara rahatsızlık veren ve insanların doktora bile gitmeyi istemediği bir hastalık türüdür. Bu sebepten dolayı tedavisinin yapılmadığı ve önü alınmadığı için değişik ciddi olan rahatsızlara sebep olan hastalıktır. Makatta akıntının meydana gelmesine sebep olan iki adet değişik makat rahatsızlığı yer almaktadır. Bunlar biri halk arasında bilinen kıl dönmesi, öbürü ise perianal fistül hastalıklarıdır. Çoğunlukla, perianal fistür hastalığından oluşmaktadır.

Perianal Fistür: Bilindiği gibi, bağırsakların deriye açılan bölümüne makat adı verilmektedir. Makat şeklinde anılan bu çevrenin nemli bir şekilde olmasını sağlamakta olan salgı bezlerin tıkanmasından bir süre sonra apseler oluşmaktadır. Oluşan bu apseler her ne kadar insanlara rahatsızlık verse de pek umursanmaz ve utanç verici bir durum olunduğundan dolayı insan en yakınına bile söyleyemez. Önceden önlemi alınmayan ve tedavisi geciktirilen bu apseler, bir zaman sonra patlayarak deri bölümüne kadar kanal meydana getirir.

Meydana gelen bu kanal hastalığına perianal fistür adı verilmektedir. Patlayarak kanalda kendine yer yapan apseler önceden tedavisi yapılmaz ve patladığından dolayı apseler ciddi olan ve kalıcı bir rahatsızlığa sebep olmaktadır. Apselerin, vücuttan atılmakta olan dışkılardan dolayı meydana gelen kirlenme neticesinde iyileşmesi ve tamamen geçmesi olanaksız bir duruma gelmektedir. Patlamış olan apselerden dolayı, makattan akıntı gelmesi sürekli bir duruma gelir. Ayrıca kıl dönmesi oluştuğu zaman önlem alınmazsa ve tedavisinin yapılmadığı zaman, kıl dönmesinin meydana geldiği yerde apseler oluşarak perianal fistür rahatsızlığı meydana gelmektedir.

Makatta akıntının tedavisi: Her hastalıkta meydana geldiği üzere makatta akıntı hastalığında da erken bir şekilde teşhisinin yapılması oldukça önemlidir. Erken bir şekilde teşhis konulmuş ve apseler patlamamış ise apseler, ilaç yardımı ile, bağırsağı apselerden temizleyebilir ve hastalık ileri safhalara ulaşmadan önce önlemi alınmış olunur. Ancak tedavisinin yaptırmakta geciktirildiği zaman, hastalık ilerler ve bunun neticesinde artık ilaç yardımı ile tedavi olanaksız olan bir duruma gelmektedir. Başvurulabilecek olan tek yol ise ameliyat olmaktır. Ameliyat yapılarak patlamış olan apselerin meydana getirdiği kanal lazer yardımı ile bağırsaktan sökülür lazer burada kesici neşter görevi görmekte olup seçilen doktorun ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Aksi bir durumda bu ameliyatın yapılması her ne kadar basit olsa bile apselerin bulunduğu yerin haricinde değişik olan yerlerde bağırsağa zarar verebilir.
" } ] }