{ "title": "Makatta Kanama", "image": "https://www.makat.gen.tr/images/makatta-kanama.jpg", "date": "20.01.2024 18:38:04", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Makatta kanama, sık görülen rahatsızlıkların arasında yer alırken; kanaması olan kişiler utandığından dolayı ve görülmesi utanılacak bölgede olduğu için dikkate almazlar. Durulmayacak ağrılar ve kanamalar olana kadar hastaneye gitmemeleri sebebiyle ciddi rahatsızlıkların meydana gelmesine sebep olur. Tuvalete girme esnasında makat bölgesinden kan gelmesi dikkate alınması gereken rahatsızlıktır. Kanama görülmesi genellikle hemoroid ile alakalı olurken; başka sıkıntılarında habercisi olabilir. Ancak aşırı kanamanın yanında makat bölgesinde ağrı, aşırı şekilde kaşıntı, makatta dolgunluk hissi, şişkinlik gibi şikâyetlere sebep olur.

Makattan gelen kanın rengine göre hastalık belirtileri nelerdir?

Makat bölgesinde kanamanın büyük bir kısmı kalın bağırsakla alakalı olup, makat veya anüsten dolayı kaynaklanır. Genellikle bu bölgede bulunan rahatsızlık dolayısıyla oluşan kanamanın rengi hastalıkta ilişkilendirilir. Kırmızı renkli bir kanamanın kalın bağırsakla ilgili bir problem olduğunun işaretidir. Basur, anal fissür, çatlaklar gibi sebeplerden dolayı kan kırmızı şekilde meydana gelirken; dışkı yapma esnasında dışkıya bulaşmaz ve damla şeklinde tuvalet taşına damladığı görülür. Kalın bağırsağın yukarı kısmından, ince bağırsak ya da mide arasında oluşan bir problem sebebiyle kanama oluyor ise bulunan kanama dışkıya bulaşma şekilde olur ve bu kanın rengi koyu kırmızı hatta siyah gibi görünen bir renkte olur. Bu kana Melina da denir. Siyah veya koyu renkli görülen kan uzun süre bağırsakta bulunan bakterilerin vücuda temas ettiğinden dolayı bakterilerin sindirilmesinden dolayı kanın koyu olduğunun göstergesidir.

Makatta bulunan kanamanın tespit edilmesi

Makat bölgesinde bulunan kanamanın kalın bağırsağın yukarı kısımlarının veya alt kısımlarında olsun kanamanın çok az olmasından dolayı gözle görülmeyecek şekilde meydana gelir. Kolon kanserlerinin habercisi olan poliplerde veya kolon kanserlerinin bulunduğu bölgelerde kanama az olur. Dışkıya karıştığından dolayı çoğu kişi kanamanın olduğunu fark etmez. Böyle durumlarda hastada devamlı olan bir kanama olduğundan dolayı kansızlık gibi problemlerin ortaya çıkmasına sebep olur. Bu sebepten dolayı fark edilmesi zor bir problemdir.

Orta şiddetli makatta kanama durumu aşırı kan kaybına sebep olur. Böyle durumlarda kan kaybının yanında kişide baş dönmesi, çarpıntı, düşük tansiyon gibi problemlerde oluşur. Sebebi ne olursa olsun hemoroid veya başka durumlarda makatta kanama olduğu zaman vakit kaybetmeden Uzman doktor tarafından incelenmesi gerekir.

Tuvalete çıkıldığı zaman dışkıda kan görülmesi ya da tuvalet kağıdına bulaşması halinde belirtilerle kendini belli eder. Ağır şiddet olan kanamalar yanında orta veya şiddetli olan kanamalarda hastanın yaşlı olması ve kalp rahatsızlıklarına sahip olması sebebiyle şok tablolarının geliştiği gözlenir. Hastalarda kanama miktarının aşırı olmaması sebebiyle anemi yani kansızlık görülmesi bunun yanında saydığımız şikâyetler kanamanın varlığının habercisidir.

Makatta kanama olması neden olur?
Makat bölgesinde bulunan kanamada yapılması gerekenler

Makat bölgesinde kanama olan kişilerin vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına gitmesi gerekir. Testlerin ve tetkiklerin yaptırılması kanamaya neden olan asıl sebebin bilinmesi tedavi için son derece önemlidir. Genellikle utanma duygusu ile hasta kendi kendini tedavi etmeye çalışsa da bilinçsiz olarak ilaç kullanmak böyle durumlarda oldukça olumsuz etkilere sebep olur. Bilinçsiz kullanılan ilaçlar bu bölgede bulunan kanamanın şiddetlenmesine neden olur. Kanamanın asıl nedeninin belirlenmesi için hastanede gerekli tetkiklerin yapılması oldukça önemlidir. Böyle durumlarda vakit kaybedilmeden kolorektal uzmanı veya Genel Cerrahi Uzmanına başvurulması, sıkıntıların anlatılması gerekir.
" } ] }