{ "title": "Makatta Çıkan Et Parçası", "image": "https://www.makat.gen.tr/images/makattan-cikan-et-parcasi.jpg", "date": "20.01.2024 12:29:16", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "Makatta çıkan et parçası, bayanlarda görülen makattan çıkan et parçası nedenlerinden olan doğum yapan kadınlarda hemen, hemen çoğunda görülmektedir. Doğum yapan kadınların çoğu normal doğum yapma esnasında ıkınma sırasında gerçekleşmektedir. Bu sebepten dolayı oluşan makatta ve yerleşen et parçası doğum sonrası olası sorunları getirmektedir. Ayrıca bu oluşan et parçasına ise tıp dilinde hemoroit ve basur, adı verilir. Kadınlarda doğum ve kabızlık nedenlerinden dolayı karşılaşılan, bu sorun oldukça ağrılı ve kanamalı olabilir. Makat içinde ve dışında oluşmaktadır içinde olursa dıştan görülmez. Makat dışında oluşmuşsa elle kontrol yapılırsa tutulabilir. Kanamalı durumlarda ise özellikle tuvalet ihtiyacını giderirken, çıkan gaita ile kanama görülmektedir. Fark edilen bu durumda yaşanan stres olayı doktora taşımanıza sebeptir. Et parçası makatta, oluşmuşsa herhangi bir ilaçla geçmesi mümkün değildir. Ayrıca oluşan et parçası iki guruba ayrılır. Ayrılan bu gruptan dişi ve erkek olarak bilinmekte dişi olanı, kendiliğinden çoğalır yani bir meme yanında üç dört tane oluşur. Erkek olan ise tek bir tane olarak sabit kalır. Kadınlarda bu sebeplerden dolayı oluşan sorunlar ise erkeklerde kabızlık sebebi ile oluşmaktadır. Erkeklerin birçoğu bu sorunu dile getirmezler ciddi sıkıntılar yaşayana kadar. Genel olarak makattan çıkan et parçası, erkeklerden çok bayanlarda görülür. Kadınlarda ve erkeklerde oluşan, bu durumun sonu genel cerrah doktoruna muayene olarak gerekli tetiklerle yapılması gerekenler uygulanır. Gerek görülürse ameliyatla bu sorundan kurtulmak mümkündür.

Makatta çıkan et parçasının tedavisi nasıl yapılır?

Bu konuda ise hastanın ilaçlarla net bir sonuç alamayacağına, doktor tarafından karar verilir. Makatta oluşan kaşıntı ve yanma hissi oldukça hastayı rahatsız etmektedir. Geçici olarak hastanın yanması, ağrısı ve kaşıntısının geçmesi için kullanılması gereken ilaçlar verilerek rahatlatılması sağlanmaktadır. Makattan çıkan et parçası meme şeklinde elle tutuluyorsa veya kanama, oluyorsa doktorunuz ameliyatı önerecektir. Böyle hastalıklarda ilaçlar etki göstermez. Yapılacak geçici olarak, ameliyat gününe kadar hasta oturmalı ılık duşlarla kendini tedavi ederek rahatlamasını sağlar.

Makatta çıkan et parçası ameliyatı nasıl yapılır?

Makatta çıkan et parçası ameliyatı için bir gün öncesi akşamında hastaya ishal yapacak şurup verilerek bağırsaklarının boşaltılması gerektiği söylenir. Hasta bunu evde uygulayıp kendini ameliyata hazırlamalıdır. Bu yapılacak işlem ameliyat sonrası için önemlidir. Hasta ameliyata girerken en az 5-6- saat aç olması gerekir. Anestezi yardımı ile hasta uyutularak ameliyat gerçekleşir. Sarkan meme şekilleri kesilerek alınır meydana gelen açıklıklar ise dikilir. Makat halkasının büyüklüğü yeniden oluşturulur. Makat arasına vazelinli tampon, konularak ameliyat tamamlanır. Yaklaşık 30-60 dakika süren ameliyat başarı ile tamamlanır. Ameliyat sonrası ilk 1-2 saat sonra hasta kendine gelerek sıvı gıdalar verilerek toparlanması sağlanır. Hasta 1 gece hastanede kalarak ertesi gün taburcu edilir. Hasta beslenme alışkanlığına dikkat ederek kabız olmaması gerekir. Normal yaşantısına ise sağlıklı bir şekilde devam eder.
" } ] }