{ "title": "Makat Sarkması", "image": "https://www.makat.gen.tr/images/makat-sarkmasi.jpg", "date": "18.01.2024 23:06:46", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Makat sarkması, oluşan makat sıkıntıları arasında ilk sıralarda yer alır. Bu hastalığa rektum sarkması ismi de verilir. Kalın bağırsağın son kısmına rektum adı verilirken; makat veya anüs ismi de verilir. Değişik nedenlerle dışarıya doğru bağırsağın çıkması makat sarkması olarak değerlendirilir. Bu oluşumda kalın bağırsağın 15 santimetrelik son kısmının kendi içinde doğru döndüğü durumdur. Rektal prolapsus adı ile isimlendirilen bu durum erkeklerden daha çok kadınlarda görülür. Bu hastalığın ıkınmaya bağlı olarak dışarıya çıktığı, içeri giren ve sürekli dışarıda kalan çeşitlerinin bulunduğu belirtiler. Basurla karıştırılan bu hastalık farklı hastalıktır. Bu hastalıkta bağırsağın iç kısımları dışarı çıkar; basur hastalığında ise makata çok yakın kısımda ve etrafında küçük memecikler oluşur. Makat sarkması bazı olumsuz hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu sebeple fark edildiği zaman vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gerekir. Geç kalınan tedavilerde olumsuz sonuçlara sebep olur.

Makat sarkmasının sebepleri nelerdir?

Bu oluşumun meydana gelmesinin ilk sırasında uzun süreli ıkınma problemi yer alır. Ayrıca kadınlarda görülen bu hastalığın genellikle doğum sonrasında meydana geldiği belirtilir. Doğum esnasında zor geçen süreçte kadının zorlaması sonucunda makat bölgesinde yırtılma meydana gelmesiyle beraber bağırsağın iç kısmında dışarı çıkmalar gözlenir. Ayrıca ilerleyen yaşa bağlı olarak dışkı tutamama, makat kaslarında görülen zayıflık sebebiyle bu bölgede bulunan bağırsağın dışarı çıkması gözlenir. Bununla beraber kaslarda yırtık sebebiyle sarkma meydana gelebilir. Hastalarda gözlenen pelvik taban problemi bağırsak sarkması sebepleri arasında yer alır. Bu hastalığın oluşmasında omurilik yaralanmalarının da yer aldığı belirtilir. Bazı durumlarda ise hastalığın tespitinde ailevi yatkınlık yani genlerle alakalı problemler sebebiyle bağırsaklarda dışarı çıkma olduğu gözlenmiştir.

Makat sarkmasının belirtileri nelerdir?

Hastalığın belirtileri dışkılama alışkanlığında ortaya çıkar. Dışkılama kasları zayıfladığı için makat bölgesinden dışkı ve sümüksü madde gelmesi ile bu hastalığın ilk olarak gözlendiği belirtilir. İlerleyen dönemlerde kalın bağırsağın son kısmı kendi üzerinde dışarı çıkmaya başlar. Bu durum devamlılık gösteren rektum sarkması sonucunda yırtık, yaralanma, akıntı gibi sık sık gözlenen problemlere sebep olur. Yani bu hastalığın belirtileri dışkılama esnasında kasların zayıf olması sonucu dışkı çıkarma kontrol edilemez hale gelirken; bunun sonucunda da bağırsağın dışarı çıktığı gözlenir.

Makat sarkmasında yapılacak işlemler

Bu sarkma meydana geldiği zaman gerekli tedavi yapılması gerekir. Bunun için cerrahi girişimlerde bulunarak Laparoskopi ile karın veya makatta içerisinden işlem yapılarak, bu hastalığın giderilmesi sağlanır. Ameliyat sonrasında dışkı tutma kasının eski kas gücüne kavuşması için belirli bir süre geçmesi gerekir. Ameliyat işleminden sonra hastanın yediği yiyecekler dikkat etmesi, tuvalet alışkanlıklarını değiştirmesi gerekir. Tuvalete girdiği zaman ıkınmaması, kendisini zorlamaması iyileşme sürecinde oldukça önemlidir. Bu sebeple lifli yiyeceklerin tüketilmesi ve bol bol sulu gıdalarla beslenmesi tavsiye edilir. Kabızlık halinde bu hastalığın tekrar ettiği etmesi kaçınılmazdır.

Makat sarkmasında ameliyatlar

STARR girişimi; bu işlem makat bölgesinde sarkan kısmın özel aletler yardımıyla olur. Bu yöntem kullanıldığı zaman makat sarkmasında başarı oranı yüzde doksanı bulur ve bu yöntemin hiçbir sakıncası bulunmadığı için hastaların kolaylıkla iyileştiği gözlenir.

Perineal yöntem, bu işlem bağırsağın ilgili kısmının kesilerek daha sonra uç uca dikilmesi ile yapılan bir işlemdir. Bu işleme Altemeier girişim adı da verilir. Perinal yöntemde herhangi bir komplikasyon meydana gelmesi ve aynı hastalığın tekrar etme oranı da oldukça düşüktür.

Thiersch ameliyatı; bu işlem kullanılarak makat etrafında dairesel olarak cilt altına gümüşten dikiş konulması gerçekleştirilir. Böylelikle makat etrafında yama yapılması sağlanır. Thiersch yöntemi tekrar etme oranının yüksek olması sebebiyle tercih edilmeyen ameliyatlardan biridir.

Delorme işlemi; bu yöntemle beraber rektum bölgesinin yumuşak dokusunun kesilip; dikilmesiyle uygulanan tedavi şeklidir. Delorme yönteminin tekrar etme ihtimali yüzde 25 civarındadır.

Mikulicz ameliyatı; bu işlem makattan sarkan bağırsağın kesilmesi ve dikilmesi sonucu makat kaslarının güçlendirilmesi sağlanmış olur. Mikuliz yöntemde tekrar etme ihtimali yüzde 15 civarında iken; herhangi bir komplikasyon oluşma ihtimalini de oldukça düşüktür.

Abdomial yöntemi; bu işlem için karın içinden girilerek yapılan ameliyatla sağlanır. Çok başarılı bir yöntemdir ve yamalar kullanılarak yapılır. Bu teknikte komplikasyon oluşma ihtimali bulunurken; tekrar etme oranı yüzde 10 civarındadır. Makat sarkmasında genellikle kullanılan yöntemler arasında bulunurken; karın bölgesinden müdahale edilerek bağırsağın sarkan kısmının tedavi edilmesi sağlanır.

Transsakral rektopeksi; bu yöntem kullanılarak sarkan kısmın iç bölümlerden birisine dikilerek içeri alınması yöntemidir. Makat bölgesinden uygulanan bu yöntemle tekrar etme oranı oldukça düşüktür. Ayrıca herhangi bir komplikasyon oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Genellikle makat sarkmasında kullanılan yöntemlerin ilk sırasında yer alır.

Muir tekniği; bu işlemle beraber makatın sarkan ön kısmı çıkarılarak dikiş yapılır. Bu yöntemde oldukça az kullanılır. Sarkan makat bölümünün tedavisinde kullanılan yöntemlerden birisidir.
" } ] }