{ "title": "Makat Kanseri", "image": "https://www.makat.gen.tr/images/makat-kanseri.jpg", "date": "20.01.2024 12:03:48", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Makat Kanseri, Makat anal bölge ile anüsten sindirim artıklarının vücuttan atıldığı yere denir. Makat bölgesinde bulunan kaslar sayesinde katılaşan dışkı kontrollü bir şekilde dışarı atılmaktadır. Makat üstündeki dokularda kanserli hücreler oluşabilir. Makat kanseri kalın bağırsak kanserinden oldukça farklı bir türdür.

Makat Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Makat kanseri belirtileri makat çatlakları ile hemoroit (Basur) gibi daha az ciddi fakat çatlaktan ve basurdan daha yaygın olarak görülen hastalıklar ile benzerlik göstermektedir.
Makat kanserinde yukarıda yer alan faktörlerden en az biri ya da birkaçı görülebilir. Ancak bazı makat kanseri rahatsızlıklarında ise bu belirtilerin neredeyse hiçbiri görülmektedir.

Makat Kanseri Neden Olur?

Makat bölgesinde yer alan hücrelerin genetik yapısı aşağıdaki sebepler ile mutasyona uğrayarak değişir ise değişkenlik gösteren bu hücreler kontrolsüz üreyip geliştiğinde makat kanserine neden olacaktır.

Beslenme Alışkanlıkları

Normalinden aşırı bir şekilde tüketilen yağlı yiyecekler, alkol, kalorili yiyecekler ve kırmızı et makat kanserine yakalanma oranını büyük oranda arttırdığı görülmektedir.

HPV

HPV (Human Papilomavirüs) cinsel ilişkiyle kolayca bulaşabilmektedir. Virüs makat kanserine yol açmaktadır. Makat kanseri rahatsızlıklarının büyük bir çoğunluğunda bu virüse rastlanılmaktadır.

Aşağıda belirtilen maddelerinde farkında olmakta da oldukça fayda vardır:
Makat Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günümüzde makat kanseri tedavisi oldukça olumlu sonuçlar vermektedir.

Cerrahi Müdahale

Makat tümörü ya da kanseri sıklıkla diğer bir tedavi yöntemine başvurulmadan cerrahi müdahaleyle alınabilmektedir. Fakat bu durum erken teşhis edilen küçük tümörler için geçerlidir. Uygulanan bazı operasyonlarda ise makat kasları zarar görmez ya da çok az bir hasar ile kurtulabilir. Bazı operasyonların sonucunda ise makat kasları ve bölgede bulunan diğer dokular tamamen alınmak zorunda kalınabilir. Bu durumda ise kalın bağırsak duvarına açılan bir deliğe bağlanacaktır. Uç kısmına eklenen bir torba içerisine sindirim atıklarının birikmesi sağlanmaktadır. Uygulanan bu ağır operasyon aşağıda belirtilen tedavi yöntemlerine cevap vermez ise uygulanmaktadır.

Radyasyon Terapisi ile Kemoterapi

Kanserli olan hücreleri öldürmek için uygulanan kemoterapi ya da radyoterapi yöntemi ağır yan etkilerinden dolayı ilerlemiş olan ya da ilerleme ihtimali yüksek olan tümörler için kullanılmaktadır.

Makat kanserini önlemek için ya da belirtilerini hafifletmek için:
  • Lifli yiyecekleri tercihe din. Sağlıklı ve düzenli bir beslenme programınız olmalıdır.
  • Ailenizi kanser geçmişi hakkında araştırma yaparak bilgi sahibi olun.
  • Cinsel ilişkide korunmanın öneminin farkında olmalısınız.
" } ] }