{ "title": "Makat Doğum", "image": "https://www.makat.gen.tr/images/makat-dogum.jpg", "date": "23.01.2024 06:48:41", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Makat doğum, hamilelikte bebeklerin çoğu rahimde başı aşağıya biçimde dururlar fakat bazıları ise bu şekilde durmaması ve bebeğin poposunun önce görünmesidir. Bebeğin poposu veya ayakları veya her ikisi önde geliyor olacak biçimde durmasına makat gelme denir. Tahmini doğum tarihiniz yaklaştığında bebeğiniz makat pozisyonda ise nelerle karşılaşabileceğinizi bilmelisiniz. Fakat bilge olursanız doğumunuzun en güzel ne türlü yönetileceğini doktorunuzla beraber planlayabilirsiniz.

Günlü bir gebelik en nihai adetin ilk gününden tahmini 40 hafta sürer. İlk 36 haftada çocuk pek çok defa pozisyon değiştirir. Nihai haftalarda çocuk daha az alan değiştirir zira davranış edebileceği alan daralmıştır. Tahmini doğum tarihine 3-4 hafta kalma civarı bebeklerin çoğu kadın karnında başları aşağıda olacak biçimde pozisyon alırlar. Şayet bu olmazsa poposu, bacakları veya her ikisi doğum esnasında önden geliyor olacak biçimde yerleşebilirler. Bunun için makat gelme denir. Günlü doğumların %3-4'ünde makat gelme bulunur ve bebeğin ne türlü doğacağı dair özel bir tasarlama gereklidir. Bebeğiniz makat biçimde ise doktorunuz sezaryen önerebilir. Gebeliğiniz boyunca bebeğiniz devamlı davranış halindedir. Erken dönemlerde çocuk ile içerisinde yüzdüğü sıvı/akışkan karşılaştırıldığında sıvı/akışkan daha önemli koltuk meblağ. Bu sebeple çocuk rahim (Döl yatağı) içerisinde devamlı dönebilir, koltuk değiştirebilir ve çocuk her çeşitli biçimde olabilmektedir. Çocuk ve rahmin tarzı genellikle bebeğin duruşunu belirler. Gebeliğiniz ilerledikçe bebeğinizin eğilimi başı aşağıya durmak şeklindedir. Bebeğin önde iştirak eden bölümüne prezente meydana iştirak eden bölüm veya prezentasyon ismi verilir. Miada yaklaştıkça ve doğum hemen bebeklerin çok fazla önemli bir bölümü tahmini %96'sı başları iyle prezente olurlar. Başka Bir Deyişle bebeklerin %96'sı başı geliştir ve doğum esnasında önce başları çıkar. %3-4 çocuk ise rahim (Döl yatağı) içerisinde aykırı durmayı seçim eder. Bu bebeklerde kafa yukarıda popo ise aşağıdadır. Bu durum makat gelme olarak adlandırılır.

Bebekler neden aykırı durur?

Makat gelişin en önemli belirleyici faktörlerinden birisi gebelik yaşınızdır. Gebelik yaşı ne civarı küçük ise bebeğinizin aykırı olma ihtimali da o ölçüde yükselir. 36-37. Hafta dolaylarında çocuk genellikle nihai duruş şeklini alır ve çoğalış önde iştirak eden bölümünün değişmesi uzak bir olasılıktır. Rahim (Döl Yatağı) dar kısmı aşağıda meydana iştirak eden bir armut model olduğundan çocuk için en huzurlu pozisyon kafasının aşağıda meydana geldiği pozisyondur ve genellikle bebekler bu pozisyonu nihai duruş tarzı olarak alırlar. Bu sebeple 36-37. Haftadan önce bebeğinizin aykırı duruyor olması çok fazla önemli değildir. 28. Haftada bebeklerin %20-25'i aykırı dururken bu oran 32. Haftada %7-15, term de ise belirttiğimiz benzeri %3-4'dür.

Makat Gelme Nedenleri?

Bir bebeğin neden makat biçimde meydana geldiği her vakit bilinmez. Makat gelme şu vaziyetlerde daha sık sık görülür:
Bazı vaziyetlerde doğuştan bir sakatlık yaşaması da doğmadan önce bebeğin başı aşağıya dönmemesinin nedenlerinden biri olabilmektedir.

Bebeğin Pozisyonunu Saptama

Makat gelme bir bebeğin doğum zamanını planlayabilmek için doktorunuz bebeğin hangi biçimde meydana geldiğini saptama eder. Bebeğinizin hangi tarafa dönük meydana geldiğini doktorunuzun saptayabilmesinin bir yöntemi sizi kontrol etmesidir. Ellerini karnınızın tespit edecek noktalarına yerleştirerek doktor bebeğin şeklini hisseder. Bebeğin başının, sırtının ve poposunun nerede meydana geldiğini hissederek bebeğin makat gelme meydana geldiğini söyleyebilir.
" } ] }