{ "title": "Makat Darlığı", "image": "https://www.makat.gen.tr/images/makat-darligi.jpg", "date": "19.01.2024 17:29:42", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Makat Darlığı, Makat kanalının çapının küçülmesine, elastikiyet yeteneğini kaybetmesi durumuna anal darlık, makat darlığı ya da anal stenoz denir. Makat darlığı gerçek anatomik darlıklar ile kasta oluşan büzüşme ya da fonksiyonel büzüşme sebep olmaktadır. Ancak gerçek makat darlığında ise anoderm denilen makat derisinin yerini sıklıkla geçirilen operasyonlar sonucunda meydana çıkan nedbe dokusu (Nasır dokusu ve sikatris) almaktadır. Bu bölgede yalnızca erişkin bireylerin makat darlıkları ele alınmaktadır. Bebeklerde görülen makat darlıkları ise uzmanlık alanımıza girmez. Dinlenme olan bir erişkinin makat kanalının ortalama çapı 3 santimetre açılma ve gevşeme anında ise 5-9 santimetre ya da tam kasılmayla birlikte 2.5 santimetre civarında ölçülmüştür.

Hangi Hastalıklar ya da Durumlar Makat Darlığına Neden Olur?

Hemoroid (Basur) Ameliyatı: Makat darlığı olgularının yaklaşık olarak yüzde doksandan fazlasını oluşturmaktadır. Yapılan hemoroid ameliyatları sonucunda ortalama yüzde iki ya da dört civarında komplike görülen veya ilerlemiş hemoroid ameliyatları sonrasında yüzde beş ya da on oranında makat darlığı görülmektedir. Bu sorun sıklıkla pıhtılaşmış kan (Tromboze) hemoroid ya da makat bölgesinde sarkma (Rektal prolapsus) ile görülen hemoroid olgularında hemoroidlerin Whitehead operasyonları olduğu gibi bütün olarak çıkarıldığı olgularda rastlanmaktadır. Longo yöntemi kullanılarak yapılan hemoroid ameliyatlarında kese ağzı bölgesi (Purse string) dikişi makat kanalında bulunan makat girişine yakın yerde atılır ise oluşan makat darlığı gelişebilmektedir. Oluşan bu rahatsızlıklarda sıklıkla 'tıkayıcı tipte dışkılama'ya da obstrüktif şeklinde defasyon gelişmektedir. Hastalar sıklıkla sık bir şekilde dışkılama ile sürekli ıkınma hissi (Tenesmus) gelmesi ve çoğu defasında ya hiç dışkı yapmadıklarını ya da tam olarak boşaltım yapamadıklarını ifade etmektedirler.

Altı Seviyeli Rektum Kanseri Ameliyatı: Özellikle de alt seviyeli olan rektum kanseri hastalıklarında tekrar bağırsak devamlılığını sağlayabilmek için kalın bağırsak ve makat kanalı arasında birleştirme yani (Altı seviyeli kolo ile rektal anastomoz, kolo ve anal anastomoz) yapılmaktadır. Bu tür rahatsızlığı olan kişilerde yüzde on ya da otuz civarında makat darlığı gelişmektedir.

İltihabi Bağırsak Hastalığı Ameliyatı: Kalın bağırsak bölgesinin makat kanalı dışındaki bütün kısımlarının alınması (Total kolektomi) ile ince bağırsak bölgesinin makat kanalına birleştirilmesi (İleo-anal anastomoz) sonucunda birleştirme (Anastomoz) hattında darlık görülmektedir.
Makat Ameliyatı Sonrasında Makat Darlığı Gelişimi Nasıl Önlenir?
" } ] }