{ "title": "Makat Çatlağı Ameliyatı", "image": "https://www.makat.gen.tr/images/makat-catlagi-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 16:21:15", "author": "VELİ ATAY", "article": [ { "article": "
Makat Çatlağı Ameliyatı, halk arasında makat kanaması olarak adlandırılan bu rahatsızlığın tıp literatüründeki adı ise Anal Fisür ya da makat çatlaması olarak da bilinmektedir. Bu çatlağın büyüklüğü yaklaşık olarak 4-11 mm arasında olmasına rağmen ağrı hissinin oldukça fazla olması sebebi ile hasta ciddi anlamda rahatsızlık yaşamaktadır. Özellikle de orta yaşlı ve genç hastalarda sıklıkla görülen bu rahatsızlık makat bölgesinde meydana gelen ağrı, şişkinlik ve kanamalara sebebiyet vermektedir. Bu hastalığın ortaya çıkmasındaki en önemli etken ise kabızlık sonrası katı hale gelen büyük abdestin, bağırsakta belli bir süre boyunca birikerek kalınlaşmasına sebep olmaktadır. Kalınlaşmış bir halde katılaşan dışkının dışarı atılması esnasında da dar olan makat çevresinden çıkarken çatlamalar ve yırtılmaya sebep olmaktadır. Kabızlık rahatsızlığı sebebiyle katılaşan ve sertleşen dışkı zaman geçtikçe artık her dışkılamada çatlamasını tekrar eder, çatlamasını yenilemesi devam ettiğinden makat çevresi iyileşme fırsatı bulamaz. Dışkılama sırasında yapılan ıkınmayla makat bölgesi daha da genişlerken çatlağın da açılması şiddetli bir ağrıya sebep olur. Bu ağrının artmasından endişelenen hastalar tuvalet ihtiyacını yapmak istemez, lavaboya çıkmak onlar için bir kâbus olur. Bu durum bağırsakta zamanla geçtikçe birikmiş olan dışkının çok daha fazla katılaşmasına sebep olur. Sonunda dışarı çıkan dışkı daha da sert bir hale geleceğinden yarayı daha çok tahrişe neden olur ve kanamayı daha da arttırarak çevresel anlamda çatlama ve yırtılmayı arttırarak hastanın giderek daha da fazla acı çekmesine neden olur. Bu hastalığa müdahale edilmediği sürece hastalık tıpkı kısır bir döngü gibi devam edecektir.

Makat çatlağının belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Makat çatlamasıyla ortaya çıkan kanamaların belirtileri boşaltım işleminin yapıldığı sırasında ağrının tuvalet öncesinde az bir durumdayken dışkılamanın hemen sonrasında ise daha şiddetli bir ağrıyla devam ettiği görülür. Tuvalet ihtiyacı giderildiği süre boyunca ciddi anlamda dışkının üzerinde kan bulunması ile tuvalet kağıdıyla gerçekleştirilen temizlik sonrasında kanın kâğıt üzerinde açık bir şekilde görülmesi, bunun yanı sıra makat bölgesinde ele gelen küçük birtakım şişlikler ile kaşıntıların oluşması, otururken kendini gösteren ağrılar bu hastalığın en temel belirtileri olarak sayılabilir. Makat kanamasının teşhisini ve tedavisini dahiliye hekimlerinin muayenesi ile rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Makat çatlağı ameliyatı nasıl yapılır?

Makat çatlağı ameliyatı ağrı nedeni ile kasılan, zorlanan ve makat çevresinde kanamanın oluşmasına sebep olan kılcal damarlara yakın olan kas gruplarından çok az bir miktar kesilerek yapılır. Ekseriyetle bu işlem çatlağın bizzat üzerine uygulanmaz. Ele kolay bir şekilde gelen küçük şişlik ya da şişliklere yapılmaktadır. Uzman hekimin uygun görmesi doğrultusunda yara üzerindeki iyileşmeyi hızlandırmak amacıyla çatlak kesilir. Makat kanaması sonucu oluşan çatlağı ameliyat etme süreci yaklaşık olarak 5-20 dakika sürmektedir ve başarı oranı da oldukça yüksek olup yüzdelik olarak %95 gibi bir orana yakındar. Bu ameliyat sonrasında ise hastalar hemen ertesi gün ayağa kalkması sonucu evine çok kolay bir şekilde gidebilirler. İlk dışkılama yapılacağı sırasında çok az bir miktarda kanama ile biraz ağrı olsa oluşsa da sonraki zamanlarda bu şikâyetler azalmaya ve hatta kaybolmaya başlar. Araştırmacıların yapmış olduğu sonuçlar neticesinde yan etki göstermesi bakımından kas dokusunda bulunan kılcal damarların kesilmesi sonucu çok az bir sıklık da görülse de gaz kaçırması oluşmaktadır. Ancak makat çatlağı ameliyatının başarı oranının yüksek olması ile kolay kolay tekrarlamaması sebebiyle hastaların bu ameliyat sonrasında ciddi manada rahatladığı görülmektedir.
" } ] }