{ "title": "Makat Bölgesinde Kaşıntı", "image": "https://www.makat.gen.tr/images/makat-bolgesinde-kasinti.jpg", "date": "20.01.2024 22:50:54", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "
Makat bölgesinde kaşıntı, çoğunlukla gece ortaya çıkan ve bazen de beraberinde yanma hissininde eşlik ettiği makat (Anüs) kaşıntısı klinik bir durumdur. Toplumda sıkça görülen, sadece fiziki olmayıp aynı zamanda sosyal bir problemdir. Çünkü hassas bir bölge olması açısından ulu orta her yerde kaşıntı hissine karşı koyamayız ve bu da sıkıntı yapar. Aslında çoğu zaman herhangi bir neden olmadan da perinal (Makat) bölge ve etrafında kaşıntı olabilir. En doğru teşhis tabi ki muayeneyle konur. Fakat makat bölgesi duyarlı bir bölge olduğundan toplum olarak doktora gitme konusunda biraz çekingen davranırız. Bu yüzden kaşıntının tanısı ve tedavisi gecikir. Ama korku ve tedirginliğe kapılmadan sorunun nedenleri saptanıp gerekli tedavi yapılırsa çözüm bulunamayacak bir rahatsızlık değildir.

Makat kaşıntısı neden olur?

Öncelikle kaşıntı nedeninin belirlenmesi tedavi için gerekli bir aşamadır. Yetersiz temizlik, makat bölgesinin yeterli hijyen kuralları çerçevesinde temizlenmemesi kaşıntıya neden olmaktadır. Bazen de tam tersi fazla titiz davranmakta bu bölgede kaşıntı ve tahrişe yol açabilir. Şöyle ki; sık sık yapılan makat temizliği için su ile kullanılan sabun fazla kimyasal içerdiğinden, bu bölgenin koruyuculuğunu yapan birtakım yağların oradan uzaklaşmasına sebep olur. Makat bölgesinin nemli kalması yine kaşıntıya sebep oluşturabilir. Anal bölgede oluşan çatlak veya hemoroid (Basur) de kaşıntı sebepleri arasındadır. Özellikle bağırsak parazitleri, cinsel yolla bulaşan mantar ve enfeksiyonlar, rektum kanseri, makatta siğil, egzama, makat apsesi, dışkı kaçırma, gıda alerjileri, dar iç çamaşırı ve pantolonlar, kalitesiz tuvalet kâğıdı kullanımı da makat kaşıntısının nedenleri arasındadır.

Makat kaşıntısının tedavisi nasıl yapılır?

Tahrişe neden olmamak için kaşıma bırakılmalı. Bölgeye soğuk uygulama yapılabilir. Yine bölge sabun, şampuan ve duş jeli ile yıkanmamalı. Duru su yeterli olacaktır. Sert ve ucuz tuvalet kâğıtları kullanılmamalı. Terlemeye neden olan dar kıyafetler giymekten kaçınmalı. Rahat kıyafetler tercih edilmeli. Varsa dış hemoroidler tedavi edilmeli. Kaşıntıya sebep olabilecek gıda ve baharatlar tespit edilip tüketimi kesilmelidir. Kişisel bakım önlemleri sorunu ortadan kaldırmada yetersiz kalıyorsa çözüm için doktora başvurulmalı.
" } ] }