{ "title": "Makat Apsesi Ameliyatı", "image": "https://www.makat.gen.tr/images/makat-apsesi-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 17:50:27", "author": "şükran akdağ", "article": [ { "article": "Makat Apsesi ameliyatı, Yapısına bakıldığında anüs çevresinde ağrılı şişlik olarak görülmektedir. Aniden ortaya çıkar ve kimi zaman kişide ateş sıtma sebep olur. Nedenlerine bakıldığında ise insan yaşamını kolaylaştırmak için gerekli doku ve organların görevini tam yerine getirmediği görülür. Anüs bölgesinde cildi nemlendirmek ve aynı zamanda dışkı çıkışını kolaylaştırmak için gerekli 4-10 adet salgı bezleri bulunmaktadır. Bunların tıkanması sonucunda ağrı ve şişlik oraya çıkar ve bu sayede ani bir şekilde ortaya çıkan ağrı ve şişlik kişiye sorun çıkartır; kişi rahat dolaşamaz, makat üstüne oturamaz vb. Rahatsızlıklar yaşar. Erkeklerde daha sık görülür ve ileri ki yaşlarda oraya çıkar. Çocuk ve ergenlerde yok denilecek kadar azdır. Makat apsesinin belirtisi olarak da birçok hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta kendini gizleyen bir hastalık değildir ve kendini hemen belli eder. Kişi apse oluştuğu 2-3 gün içerisinde ciddi rahatsızlık hisseder ayrıca şişlik ve ağrıyı da fark eder. Makattaki abes cerrahi işlemle boşalttıktan sonra kişi 24 saat içinde işe başlayabilir, bazı kişilerde bu 3-4 gün sürebilir bu sırada makat banyosu verilir. Bazı abesler fistüle dönüşmez. Fistüle dönüşecekse bunu hiçbir şey engelleyemez. Eğer makat yanında akıntı başlara ve bu akıntı 2-3 ay kadar devam ederse makatta fistül başlamış demektir.

Makat Apsesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Hastaya genelde lokal anestezi (Bölgesel uyuşturma) yapılır. Bundan sonra şişlik yaşanan bölge bisturi yani neşter ile en fazla 2.5 santimetre olacak şekilde kesilir. Bu noktadan itibaren cilt altında olan irin dışarı akacaktır. Cilt altındaki irin boşaltıldıktan sonra tekrardan irin birikmesini önlemek için kauçuk, silikon veya peron olarak adlandırılan direnler takılır. Apseyi boşaltmak için oluşan doku hasarı düzeltilmek için antibiyotik kullanılabilir.

Makat hapsinin tekrarlaması: Makat Abesi boşaltıldıktan sonra tekrarlamasında altında yatan neden boşaltılmadı ve altta yatan bir makat fistülünün varlı düşünülür. Kıl dönmesi veya kıl kökü iltihabı varlığından da makat apsesi gelişebilir. Antibiyotiklerin makat apsesi boşluğuna ulaşmadığı bilinmektedir. Bu taktirde boşaltma yapıldıktan sonra genelde antibiyotikler kullanılmaz, ancak makat derisinde ödem oluşursa antibiyotik verilir. Şeker hastası, kemoterapi alan, Crohn hastalığı nakil yapılan hastalar gibi bağışıklık sistem düşük olan hastalar hastaneye yatırarak antibiyotik verilir.
" } ] }