{ "title": "Hamilelikte Makattan Kan Gelmesi", "image": "https://www.makat.gen.tr/images/hamilelikte-makattan-kan-gelmesi.jpg", "date": "20.01.2024 16:02:55", "author": "şükran akdağ", "article": [ { "article": "
Hamilelikte makattan kan gelmesi, Gebelikte makattan kan gelmesi görülebilir. Kabızlık nedeninden makatta çatlama sonucu kanama veya basurdan olabilir. Gebelerde basur daha sık görülür. Kan hacminin artması nedeniyle vücudun alt yarısında toplardamar iç basıncı artar. Hamilelerde rahim ana toplar damarlara baskı yapması nedeniyle basınç daha da artar ve akım yavaşlar. Akım yavaşladığında yüzeylerde toplardamarlarda varis ortaya çıkar. Basur gebelikte en sık görülen varis şeklidir. Halk arasında mayasıl ve basur olarak geçer. Basur iç ve dış olarak olabilir. Makattaki toplardamarının genişlemesi ve kan toplaması nedeniyle basur olur.

Hemoroid sorunlarını azaltmak: Kabızlık hemoroidin daha çok ilerlemesine neden olur. Bu sebeple lifli yiyecekleri tüketerek kabızlıktan korunmak gerekir. Kabızlık önlenmediği sürece hiçbir tedavinin sonuç vermeyeceği kesindir. Bu yüzden beslenme şeklinin değiştirilmesi gerekir. Sıvı ve lifli yiyeceklere ağırlık verilmeli. Birtakım ilaçlar, kremler ve alternatif tıp çözümleriyle tedavi edilebilir. Hemoroid memeleri dışkılama esnasında dışarı çıkabilir, bu memelerin dışarıda kalması daha çok ağrıya neden olur, ağrıyı azaltmak için parmağa vazelin sürerek kayganlaştırıp memeye hafifçe baskı yaparak içeri itilmesine yardımcı olunur.

Egzersizler: Vajina ve makat arasındaki kasları güçlendirmek için birtakım egzersizler yapılarak kan dolaşımı hızlandırılmalıdır. Bu egzersizlerden biri parmağınızı vajinanın girişine koyarak kaslarınızla parmağınızı sıkıştırmayı deneyiniz. Bu hareket günde 50-100 kez yapılarak kaslar güçlendirmeye çalışılmalıdır. Hemoroidin tedavisine doğumdan önce başlanılması gerekir, önlem alınmadığı taktirde doğum esnasında ıkınma nedeni ile hemooritte kanamalar ve ilerlemeler meydana gelirse, doğum sonrasında daha çok sıkıntılar yaşanabilir.
" } ] }