{ "title": "Çocuklarda Makat Kaşıntısı", "image": "https://www.makat.gen.tr/images/cocuklarda-makat-kasintisi-4587.jpg", "date": "21.01.2024 07:21:12", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Çocuklarda makat kaşıntısı, oldukça rahatsızlık veren bir sorundur. Bu farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Çocukların sorunlarını yeterince anlatamamaları nedeniyle ailelerin bu konuda daha hassas olması gerekir. Çocuklarda makat kaşıntısının en fazla görülen nedenleri arasında bağırsaklardaki kıl kurdu sorunu gelir. Bu etken evdeki yetişkinleri de etkisi altına alabilir. Bu yüzden sorunun üzerine eğilmeli, nedenleri tespit edilerek tedaviye başlanmalıdır.

Çocuklarda makat kaşıntısı neden olur?

Ciltte tahriş: Makat bölgesi nemin fazla olduğu, sürtünmenin olduğu bir alandır. Bunlar ciltte tahrişe neden olabilecek önemli etkenlerdir. Aynı zamanda kullanılan tuvalet kâğıtları, içeriğinde yumuşatıcı olan sabunlar, değişik kokular, giysilerdeki boyalarda cilt tahrişine neden olarak, makat kaşıntısı sorunu yaşanmasına yol açabilir.

Sindirim problemleri: Çocukların beslenmesinde ishal olmasına neden olabilecek etkenler makat tahrişi ve makat kaşıntısına neden olabilir. Dışkının anüs bölgesini kirletmesi, dışkı sızması gibi etkenler makat kaşıntısı yapabilir. Bu nedenle çocuğunuz ishal olmuşsa, makat kaşıntısıyla karşılaşabilir.

Hemoroit: bu sorun anüs bölgesinde ve kalın bağırsaklardaki kılcal damarların şişmesi olan hemoroitlerin neden olduğu kaşıntılardır. Çocuklarda nadiren de olsa bu sebepten kaynaklanan makat kaşıntısı olabilir. Bu genellikle yetişkinlerde etkili olur.

Enfeksiyonlar: Bağırsaklardaki parazitlerden ortaya çıkan makat kaşıntıları çocuklarda daha yaygın şekilde görülür. Özellikle kıl kurdu denilen parazitler evde yaşayan herkesi etkileyebilir.

Cilt hastalıkları: Ciltte döküntülü lezyonlara neden olan sedef, dermatoid gibi etkenlerde makat bölgesinde kaşıntıya neden olabilir.

Çocuklarda makat kaşıntısı nasıl geçer?

Öncelikle makat kaşıntısına neden olan etkenin belirlenmesi gerekir. Uygulanacak tedavi ve önlemler buna göre belirlenmelidir. Altta yatan etken tedavi edilince ya da önlenince makat kaşıntısı kendiliğinden geçecektir. Makat kaşıntısı için uygulanan ilaç tedavisinde merhemler kaşıntıyı oldukça azaltır. Bunun için çinko oksit içeriği olan merhemler, hidrokortizon kemler kaşıntıyı azaltarak, kişide rahatlama sağlar. Bu tedavi sırasında çocukların makat bölgesi temiz tutulmalıdır. Eğer kıl kurdu enfeksiyonları bulunuyorsa, bunun için ilaç tedavisi uygulanır. Enfeksiyon tedavisinde tek doz ilaç yeterli olsa da gerekirse 2 hafta sonra doz ikinci kez tatbik edilebilir.

Çocuklarda makat kaşıntısı tedavisinde ciltte tahrişin giderilmesi için bölgeye vazelin sürmek, sıkça yıkamak, banyo ve tuvalet sonrası makat bölgesi temizliğine ve kuru tutulmasına özen gösterilmelidir. Özellikle çocukların makat bölgesini kaşımaması sağlanmalıdır. Bu belki zor olabilir, ancak tahrişi engelleyecektir. Makat temizliğinde koku içeren sabunlardan kaçınılmalıdır. Çocukların iç çamaşırları pamuklu olanlardan tercih edilmelidir. Bu bölgenin kuru kalmasına yardımcı olacaktır. Çocuklarda makat kaşıntısı bazen bölgenin asitlik oranının yüksek olması nedeniyle oluşabilir. Bu durumda makat bölgesi suyla seyreltilen elma sirkesiyle her gün silinirse, bölgedeki asitlik oranı düzenlenmiş olur ve kaşıntı azaltılır.
" } ] }