{ "title": "Bebekte Makat Çatlağı", "image": "https://www.makat.gen.tr/images/bebekte-makat-catlagi.jpg", "date": "20.01.2024 10:41:09", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Bebekte makat çatlağı, bilhassa anal fissür (Çatlak-Yırtık); peklik/ katı-sert dışkı tipi kabızlık temelinde en yaygın rastlanan makat hastalıklarından biridir. Kalın bağırsağın son bölümünün deri ile birleştiği koltuk durumda olan anüs, bilhassa bebeklerde çok fazla kolaylıkla zedelenebilir. En başta dışkının katılaşması olmak amacıyla birtakım faktörler burada yırtıkların oluşmasına neden olabilmektedir. Anal fissür, çocukluk döneminde rastlanan kabızlığın ve rektal kanamanın da en ciddi nedenidir.

Anal fissür, yüzeysel veya derin olabilmektedir. Yüzeysel anal fissür genelde bir tanedir ve rehabilitasyona kısa zamanda cevap verir. Derin anal fissürde ise yırtık ek olarak derin dokulara gerçek ilerler. Beraber ağrı ve anal spazm da bulunur. Şayet derin veya müzmin fissür vaktiyle iyileştirme edilmez veya neden durumda olan faktör ortadan kaldırılmazsa, bu alanda meydana gelen zedelenme apse veya perianal fistül oluşumuna neden olabilmektedir. Çocukluk döneminde anal fissürün en ciddi oluşum sebebi dışkının katılaşmasıdır. Kadın sütünün dışkıyı narin tutma özelliği olduğundan, minik bebeklerde genelde fissür gözlenmez. Mama tüketimi dışkının katılaşmasına neden olabilmektedir. Benzer biçimde, ek gıdaya geçildiğinde de alternatif bir vaziyet yaşanabilir. Ek olarak önemli çocuklarda ise katı gıda ile ağırlıklı beslenmeye ilişkili olarak meydana gelen kabızlık, dışkının da katı meydana gelmesine yol açar. Bazı vakit hemen hemen \"taşlaşmış\" olarak dışarı çıkan dışkının anal fissür oluşturması kaçınılmazdır. Bu hasta olanlarda meydana gelen yırtık ise genelde derindir ve birden çok fazla sayıdadır.

Bebeklerde makat çatlağı oluşmaması için öneriler
Beslenmeyi düzenleyin
Dışkılamayı Örnekleyin
" } ] }