{ "title": "Bebeklerde Makat Çatlağı", "image": "https://www.makat.gen.tr/images/bebeklerde-dmakat-catlagi.jpg", "date": "21.01.2024 03:53:39", "author": "özlem kaynak", "article": [ { "article": "Bebeklerde Makat Çatlağı, öncelikle makat çatlağı, sadece bebeklerde olmaz, yediden yetmişe tüm insanlarda olabilen bir hastalıktır. Makatta çatlak birçok insanda görüldüğü gibi, çok acı verici olup, tuvalete gitmeyi adeta bir işkence haline getirir, saatlerce süren bir acıyla başa çıkmanız gerekmektedir, yırtılırcasına bir acıdır hem de bizim toplumumuzda sıkça görülür. Fakat insanlar utandıkları için doktora gitmek istemezler, bu da bu hastalığın iyileşmesi yerine daha da artmasına sebep olur, tabi bu da acının da iki misli artması demektir. Böyle olunca da bebeklerdeki makat çatlağı biraz daha acısız olabilir demektir. Çünkü onların başına geldiği zaman direk soluğu doktorun yanında alırız, bebeklerdeki makat çatlağının tedavisi de daha çabuk ve kolay olur.

Bebeklerde Makat Çatlağı Neden Olur?

Bebeklerde makat çatlağının en başında kabızlık gelir, bebekler sadece anne sütü aldıkları zaman bu problemle pek karşılaşmazlar, ama anne sütüyle beraber ek gıda aldıkları dönemlerde ya da tamamen normal gıda almaya başladıkları zamanlarda ortaya çıkar bu da bağırsakların yeni gıdalarla tanışıp aşırı kabızlık yaşadığı dönemlerdir. Bunun sebebi sadece kabızlıkta değildir, kabızlığın yanı sıra, ishal ve dizanteri hastalığında da bebeğinizde makat çatlağı sorunuyla karşılaşabilirsiniz, bunun da yanı sıra bebeğiniz ilk doğduğu zamanlar da eğer kolikli bir bebekse, çok aşırı ağlamada da bebeğinizde makat çatlağı oluşabilir. Eğer bu dönemlerin dışında bebekte makat çatlağı problemiyle karşı karşıya iseniz bebeğinizin beslenmesinde bir sorun var demektir. Bebeğinizi olması gerektiğinden fazla katı gıdalarla beslemiş olabilirsiniz, bebeğinizin beslenmesinde bol bol lifli gıdalar kullanmalısınız. Bebeğinizin beslenmesine dikkat ederseniz böyle bir sorunla kolay kolay karşılaşmazsınız, çünkü bu hastalıkta düzensiz beslenme ya da katı gıda en önemli nedenlerin başında gelir.

Bebeklerde Makat Çatlağı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde makat çatlağı tedavisinde, öncelikle makat çatlağının nedeni araştırılır, nedeni ishal ya da kabızlık ise bebeğin beslenme listesi tekrar düzenlenir aynı zamanda uygun ilaçlar verilir. En son makat çatlağına uygun olarak çeşitli antibiyotik pomatlar ya da jeller uygulanır, eğer sorun dizanteri ise onda da öncelikle ilaç tedavisi daha sonra da antibiyotik pomat ve jeller uygulanır. Bunların dışında sorun kolikli bir bebeğin çok ağlayarak ıkınarak zorlanmasından ileri geliyorsa, öncelikle koliğin geçmesi için gaz giderici çaylar, bitkiler ve ilaçlar önerilir daha sonra da diğerlerinde olduğu gibi antibiyotik pomatlar kullanılır. Bu saydığımız şeyler düzenli olarak yapıldığı taktirde bebeğinizdeki makat çatlağı soruna göre 4-5 gün ya da 7-8 gün içerisinde iyileşecektir.
" } ] }